Crossover One Day Hiring Tournament Cluj 2017

Crossover One Day Hiring Tournament Cluj 2017

Crossover One Day Hiring Tournament Cluj 2017 - o competiţie live ce a generat în rândul participanţilor energii şi motivaţii nebănuite

Crossover a decis să devină în 2017 "the company of choice" pentru cei mai talentaţi 1% dintre programatorii clujeni cu experienţă în Java şi Ruby, să fie alegerea lor de carieră logică şi firească.  

Lor le-am dedicat cele două zile de turnir al competenţelor,un proces intens de evaluare live constând în 6 ore de testare şi interviuri tehnice, într-un concept inedit şi format original: "Crossover One Day Hiring Tournament". 

Prima întâlnire a clujenilor din IT cu oportunitatea care a bătut la uşa carierei lor a avut loc duminică, 19 februarie 2017. Celor ce s-au înregistrat online, dar nu au putut ajunge din varii motive la eveniment le-am oferit o a doua şansă sâmbătă, 11 martie 2017. 

Clujul ne-a făcut o surpriză plăcută: o rată bună de participare efectivă la eveniment a celor ce şi-au declarat interesul online (33 de concurenţi din 53 de programatori înregistraţi), precum şi o conversie excelentă a competitorilor în candidaţi selectaţi pentru joburile oferite de Crossover. Am ofertat 12 candidaţi (7 Chief Software Architects şi 5 Software Architects), triplu faţă de rata obişnuită de conversie din procesele de hiring online. Şi la "second chance rematch" ne-am bucurat de o rată de conversie impresionată, jumătate dintre cei 12 participanţi fiind selectaţi pentru a deveni CSA (2) şi SA (4) pentru Crossover. 

Am remarcat că o competiţie live generează în rândul participanţilor energii şi motivaţii net superioare testelor online. Faptul că în cursul aceleiaşi zile - la finalul unui concurs incitant în care îţi dovedeşti competenţele tehnice şi le poţi compara cu cele ale colegilor din aceeaşi locaţie - poţi primi deja o ofertă internaţională de lucru în regim full remote este extrem de tentant. 

Am solicitat opiniile a şase programatori aflaţi printre finaliştii şi câştigătorii primului turnir organizat de Crossover la Cluj despre experienţele lor ca participanţi la acest eveniment unic.

 

Sorin Penteleiciuc: M-a atras oferta financiară precisă, expusă din start în mod transparent

"M-am înscris la eveniment din curiozitate, din spirit de competitivitate şi din dorinţa de a participa la un turnir al competenţelor. Mi-a plăcut competiţia în sine, a fost un eveniment de cunoaştere şi socializare, de networking, unde m-am întâlnit şi cu un rival din copilărie, colegul ce s-a situat în final pe locul 2. M-a atras oferta financiară precisă, expusă din start în mod transparent (m-am săturat de recruiterii care promit o tonă de bani, dar nimic sigur şi clar). Crossover este singura firmă care începe prima dată cu finanţele, după aceea cu cerinţele precise şi lasă la urmă vorbele frumoase despre misiune şi viziune. Programul competiţiei a fost solicitant, însă mi s-a părut 'tare' deoarece nu am mai participat la un eveniment similar în acest format. Mi-a plăcut că s-a filmat întreaga competiţie şi am putut viziona apoi, după eveniment, unele filmări din care am putut analiza exact care a fost comportamentul meu non verbal la interviu. Am apreciat feedback-ul transparent al evaluatorilor. Mi-a folosit în concurs faptul că ştiam genul acesta de teste cerute în general de firmele mari: să scrii un cod din prima bine, să programezi contra timp, să fii atent la cazurile limită şi speciale, să te asiguri că programul nu returnează o eroare atunci când vin date de intrare greşite. Nu e uşor să codezi pe foaie din prima bine, în condiţii de stres şi într-un timp scurt alocat; sunt unii oameni buni în meserie, dar care nu fac faţă la lucrul sub presiune. Folosind un framework poţi obţine o performanţă mai bună. Firmele mari nu evaluează suficient partea de competenţe tehnologice şi experienţă. La Crossover însă am simţit un echilibru între interesul manifestat pentru elementele de actualitate tehnologică care te fac să fii 'cool' şi la curent cu noul, cu ceea ce e potrivit şi relevant pentru un anumit job. În general, sunt lucruri diferite cele ce îţi trebuie ca să fii un programator 'up to date' şi ce îţi trebuie ca să fii un programator potrivit şi relevant pentru un anumit job. Aici căutarea a fost una echilibrată, incluzând câte ceva din fiecare tip de abilităţi şi cunoştinţe ce contează. Aş pune un mai mare accent pe sesiunea live de răspunsuri transparente la întrebările frecvente care pot risipi temerile candidaţilor aflaţi la primul lor contact cu firma. Programatorii vor să înţeleagă cum funcţionează firma, ce monitorizează Work Smart şi cum se procedează în situaţii limită, excepţionale, ştiut fiind că diavolul stă ascuns în detalii. De exemplu, pe mine mă interesa dacă se poate ponta şi deconta timpul petrecut cu investigarea online a unor probleme ale aplicaţiei la dezvoltarea căreia aş lucra." 

 

George Vad: Vreau să mă înconjur cu oameni talentaţi şi să lucrez cu ei

"Pe lângă partea financiară, m-a atras poziţionarea Crossover pe segmentul rarefiat de 1% al talentelor de top. Vrei să te înconjori de astfel de oameni şi să lucrezi cu ei. De asemenea, faptul că firma dispune de modalităţi verificate de îmbunătăţire a eficienţei şi productivităţii programatorilor pe care le poţi experimenta personal este un lucru atractiv. Anumite teste erau de competenţe tehnice folosite în activitatea practică, altele de algoritmică, unde intervine gândirea legată de cunoştinţele de structuri de date, fundamentale pentru o carieră în domeniu, chiar dacă nu le foloseşti regulat în jobul de zi cu zi. Interviul a făcut diferenţa între cei cu mai multă şi cei cu mai puţină experienţă. Lecţia învăţată de mine este să dau refresh periodic la cunoştinţele personale de structuri de date şi algoritmi, probleme destul de captivante pentru a merita studiate. Imaginea companiei în Cluj se va construi treptat, din experienţele practice ale colaboratorilor Crossover din Cluj care vor avea ocazia să demonstreze, prin expunere pe piaţă, ceea ce experimentează şi învaţă în echipele şi proiectele virtuale Crossover. Aş accentua ca mesaj pe intenţia Crossover de a investi în prezenţa locală, în dezvoltarea unei filiale în Cluj şi a unor spaţii proprii de co-working, ceea ce ar arăta faptul că investesc într-o prezenţa stabilă în locaţia respectivă, sunt serioşi şi au intenţii serioase pe termen lung. Mă aşteptam să ne spună mai clar finaliştilor care va fi parcursul de hiring, să seteze la finalul evenimentului aşteptările realiste ale candidaţilor pentru următoarele zile. Aş fi dorit să ştiu mai precis când vor reveni cu un răspuns oficial, cu un telefon privind oferta unui loc de muncă."

 

Mihail Răulea: M-am bucurat la ideea că voi cunoaşte alţi profesionişti asemănători, care ţintesc mai sus decât media

"M-am bucurat la ideea că voi cunoaşte profesionişti care îşi doresc lucruri similare ca mine, care ţintesc mai mult şi mai sus decât media. Eu am venit la Cluj din Bucureşti, sâmbătă am luat avionul pentru că nu mai puteam aştepta până ce vor veni ei la Bucureşti cu acest eveniment. Am rămas uimit că participanţii din Cluj nu erau atât de sociabili, pasionaţi şi deschişi pe cum mă aşteptam. Nu am făcut schimb de idei şi de experienţe cu ceilalţi participanţi, ci cu cei care lucrau deja la Crossover, care au proiecte interesante, de anvergură. Îmi place faptul că se asimilează tehnologii noi şi există multă deschidere spre inovare în această companie americană. Am fost impresionat de faptul că a participat la eveniment chiar CEO-ul companiei, care a fost deschis şi a răspuns sincer la întrebările puse de mine. Am vorbit cu toţi reprezentanţii firmei, s-au putut pune întrebări, la prânz am stat la masă chiar cu unul dintre recruiteri, erau foarte deschişi şi au răspuns convingător la întrebări. Lucrez remote de foarte mult timp şi sunt obişnuit cu genul acesta de job, chiar dacă în piaţă se vorbeşte despre o cultură provocatoare, de tipul 'swimm or die'. Ajută experienţa unor interviuri anterioare la companii mari şi participarea în competiţii online de tip Hacker Rank. Eu am mai dat interviuri la Amazon, Facebook, Microsoft şi sunt pasionat de algoritmi. Dedic săptămânal cam trei ore acestei problematici, pregătirii mele pe teste de algoritmică. Mi-am identificat cu această ocazie punctele slabe şi ştiu unde trebuie să mai lucrez pentru a-mi îmbunătăţi performanţa. Sugerez să urcaţi în continuare preţul oferit pe oră, deşi este deja în partea bună, de sus, a pieţei. Personal, îmi vindeam deja ora de consultanţă pe o nişă de big data cu 150-200 USD pe oră, dar era o nişă îngustă, cu proiecte mici, punctuale, unde nu puteam angaja alţi oameni, nu puteam plăti o întreagă echipă cu un tarif atractiv pe bugetul acelor proiecte. La Crossover, avantajul este că voi putea coordona tehnic o echipă completă de profesionişti competenţi, motivaţi şi bine plătiţi." 

 

Cristian S: Eram curios cum arată şi cine sunt profesioniştii aflaţi în top şi dacă mă număr şi eu printre cei mai buni

"M-a atras jobul oferit câştigătorilor competiţiei şi nivelul de salarizare competitiv comparativ cu ceea ce există în România în momentul de faţă. De asemenea, challenge-ul competiţiei este unul incitant prin chiar natura sa, prin faptul că se adresează selectiv doar unei proporţii limitate la 1 din 100 de profesionişti, doar celor aflaţi în top. Eram curios cum arată aceştia, cine sunt ei şi mă întrebam dacă mă număr şi eu printre cei mai buni dintre cei buni. Participanţii s-au prezentat convingător, la un nivel foarte înalt, iar probele în sine au fost destul de dificile. Eu m-am simţit bine printre colegii mei, am întâlnit oameni noi şi interesanţi, dar şi un fost coleg de serviciu cu care nu mă mai văzusem de ceva timp. Prezenţa colaboratorilor Crossover din Cluj a oferit un suport informaţional valoros pentru participanţii la competiţie. Îi cunoşteam deja de pe LinkedIn, vizualizându-le profilul personal am aflat din ce mediu provin, pe ce proiecte şi la ce companii au lucrat înainte. Feedback-ul primit direct de la un profesionist despre care te poţi documenta în prealabil şi ale cărui realizări le cunoşti prezintă un plus de încredere şi credibilitate. Cred că trebuie încercat şi experimentat personal cum funcţionează reţeaua Crossover înainte să îţi faci o părere şi merită să ţii cont mai mult de opinia celor din interior, ce au trecut direct prin această experienţă de viaţă decât de cea a candidaţilor respinşi la testările tehnice, care îşi dau apoi cu părerea pe Internet mai mult din frustrare. Eu am lucrat intensiv în limba engleză şi exact cu tehnologiile cerute, atât în start-up-uri, cât şi în multinaţionale. Cred că acesta este profilul potrivit pentru un candidat la un job remote. Am fost încântat să aflu mai multe informaţii direct de la CEO-ul companiei, a răspuns oricui dorea să vorbească personal cu el şi a fost deschis la feedback-ul meu sincer privind provocările vechiului proces de testare tehnică, dinainte de a fi simplificat şi comprimat ca durată. Încurajez oamenii care lucrează în Crossover să fie prezenţi efectiv la meet-up-uri şi JUG-uri locale unde să susţină prezentări relevante şi interesante pentru comunitatea de Java chiar sub brandul firmei. De asemenea, programatorii prezenţi în reţea pot fi cei mai buni suporteri ai brandului şi pot echilibra conversaţia de pe Internet prin propriul exemplu, prin propriile experienţe de lucru, aducând argumente valide în favoarea modului de lucru în echipele globale virtuale."

 

Mihai Orza: Mi-a plăcut conţinutul efectiv al probelor şi nivelul lor ridicat de dificultate, accesibil doar celor bine pregătiţi

"Iniţial m-a atras doar ideea turnirului de o zi. Apoi am înţeles că e vorba de un proces de recruitment complex, exigent şi bine elaborat, cu o calitate a probelor destul de ridicată. Eram curios să văd unde mă situez în comparaţie cu ceilalţi participanţi. Mi-a plăcut conţinutul efectiv al probelor, cu nivel destul de ridicat de dificultate, accesibile celor pregătiţi, dar destul de elaborate. Durata fiecărei probe îţi permitea să iei un răgaz binevenit între etapele competiţiei, iar pauzele au fost utilizate eficient pentru a explica ce înseamnă colaborarea cu Crossover pentru cei care vor trece cu succes de toate probele. Feedback-ul este instantaneu, iar punctajul îl afli pe loc. Nu am mai întâlnit la altă companie sau la alt eveniment la care am participat ideea nemaipomenită de a primi o ofertă fermă de angajare la sfârşitul unei singure zile de competiţie intensă. Am avut un start mai lent, dar am recuperat pe parcurs. Am luat punctaj mai mic la prima probă, până ce mi-am intrat în ritm. Mi-a fost mai greu cu răspunsul la întrebările de DevOps, iar serviciile Amazon nu îmi sunt foarte familiare. De asemenea, unele probleme de algoritmică au fost destul de dificile pentru mine. Consider că erau în sală şi oameni mai competenţi decât mine, însă au contat cei 10 ani de experienţă în domeniu, în care am îndeplinit sarcini de design de arhitectură şi am lucrat în companii de servicii în contact direct cu clienţii. Am putut purta discuţii cu alţi participanţi despre modul de rezolvare a testelor şi mi-am făcut noi contacte utile. Mi-am putut testa practic nivelul tehnic şi intenţionez să repet şi în viitor acest lucru. Am identificat astfel care sunt ariile unde mai am de lucrat la dezvoltarea mea profesională. Procesul de hiring din Crossover este automatizat, există un hiring manager dedicat relaţiei cu candidatul, iar joburile afişate online pe site-ul companiei sunt disponibile şi reale. Am avut pe parcursul negocierilor nişte întrebari de HR pe care le-am pus prin e-mail şi mi-au răspuns în timp util. Am purtat discuţii directe şi în pauzele de cafea din timpul evenimentului. Am constatat astfel că există suficiente canale de comunicare deschise cu compania pentru cineva interesat."

 

Lőrinc Pap: Aş adăuga competiţiei mai multe teste personalizate şi neautomatizate pe probleme grele şi nefamiliare

"Atmosfera a fost degajată, micile erori inerente nu au fost deranjante, nu a fost o problemă dacă participanţii comunicau între ei în timpul testelor, foloseau internetul sau trimiteau zipul greşit la final. Personal m-a atras dezvoltarea algoritmică într-un mediu competitiv. Conform experienţei mele, viteza de rezolvare a problemelor algoritmice nu contează aşa de mult în realitate. O oră sau patru ore ca timp de rezolvare nu prea face diferenţa. Contează mai mult calitatea codului final (fiind de dorit un cod curat, mentenabil, funcţional, universal), viteza de execuţie (complexitatea spaţiu/timp), corectitudinea de abordare a cazurilor excepţionale şi gradul de acoperire a testelor (testable, test-driven, no mocking, full coverage), combinarea unor instanţe diferite (composability) şi simplitatea abordării (simplicity). Multe teste au fost relevante (algoritmi simpli, cunoaşterea Java 8, înţelegerea limbii engleze), însă corelaţia între rezultatele testelor şi performanţa participanţilor în lumea reală e probabil comparabilă cu cea a evenimentelor de speed-dating. Aş adăuga agendei evenimentului şi teste de soft skills-uri, precum şi mai multe teste personalizate (subiective, neautomatizate), pentru că toată lumea poate să înveţe trucurile necesare pentru a rezolva diverşi algoritmi similari, dar puţini programatori pot aborda cu succes problemele grele şi nefamiliare. De exemplu, aş adăuga teste de măiestrie software (software craftsmanship), automatizare a testării (automated testing), programare colaborativă (pair programming), revizuire a codului scris de alţi programatori (code review), modificare a unui proiect pre-existent (modify an existing project), identificare şi rezolvare a vulnerabilităţilor (bug fixing and web security), analiză complexă (asymptotic complexity analysis), rescriere a unui concept (functional programming concepts) sau optimizare a aplicaţiilor şi control al diverselor versiuni, în scopul îmbunătăţirii performanţelor atinse. Locaţia evenimentului mi-a generat un feeling de high-class, însă eu personal aş fi preferat un mediu mai informal, într-un pub, în aer liber sau cel puţin ceva mai geeky. Mi s-a părut că au fost prea multe prezentări intermediare (de tip marketing), care au fost prea lungi şi fără un context bine definit. De multe ori simţeam că nu ni se prezintă întregul adevăr şi îmi era greu să decid dacă mi-ar plăcea să lucrez acolo, în afară de dimensiunea financiară, care e atractivă. Aş fi vrut să înţeleg de ce e necesar WorkSmart pentru companie, client şi programator, precum şi adevărul despre miturile şi legendele urbane care circulă pe Internet şi prin oraş despre Crossover. Pauzele regulate (şi mesele) au fost binevenite pentru refacerea energiei. M-am pregătit mult timp înainte pentru interviurile cu Google și mă ocup în mod regulat cu proiecte open source. Sunt obişnuit să programez multe ore în şir şi să lucrez duminica, de aceea nu mi s-a părut extrem de solicitant pentru o singură zi. Ar fi trebuit sa încep pregătirile algoritmice mai devreme, acum 10 ani. Abia în ultimul timp am descoperit plăcerea de a aborda probleme grele. Văzând neajunsurile mele la ultimul test, am început să mă uit cu atenţie peste cursul de algoritmi de la MIT. Sugerez pentru îmbunătăţirea experienţei participanţilor la evenimentele viitoare să putem verifica rezultatele noastre intermediare, să fie testat modul cum reacţionează participanţii la schimbări în timp real, numărătoarea inversă până la expirarea timpului de finalizare a unei probe să fie anunţată cu voce tare, să fie clarificate mai bine şi în avans aşteptările tehnice şi să fie mai clar dacă este permis sau nu să fie folosit netul sau IDE-ul (mediul integrat de dezvoltare software) pentru suport de documentare. În loc să trimitem rezultatele într-un zip, ar fi fost mai profesional cu un Private GitHub Repo. Eu am simţit constant că accentul era pus prea mult pe partea financiară. Peste o anumită sumă confortabilă, sunt multe alte preocupări ale candidaţilor mai importante în opţiunea finală, cum ar fi sprijinul oferit în rezolvarea aspectelor birocratice ale tranziţiei de carieră, găsirea unui spaţiu de co-working potrivit ca locaţie, mentorship-ul de tip peers to peers între colegi experimentaţi şi cei începători, existenţa unei perioade de tranziţie de 3 luni pentru acomodarea cu noile instrumente de lucru şi monitorizare, sponsorizarea participării programatorilor la evenimente şi conferinţe de specialitate, reuniuni periodice face to face între colegi sau cu clienţii, alocarea de timp plătit pentru educare continuă în domeniul dezvoltării de proiecte de tip open source şi suport pentru implicarea în activităţi caritative."

 

Clujul, oraş al inovaţiei şi parteneriatului

Clujul are o comunitate IT puternică, cu o identitate aparte, clusterizată şi reţelizată. Oamenii sunt calzi, primitori, buni profesionişti, dar pretenţioşi, ştiu ce oferă şi au cerinţe pe măsură. 

Am remarcat colaborarea existentă între universităţi, autorităţile locale şi mediul de afaceri privat şi roadele ei fructuoase. Comunitatea IT interacţionează eficient cu primarul în acest oraş al inovaţiei. 

Mediul de afaceri plăteşte salariile unor IT-işti din primărie la un nivel relevant pentru media pieţei pentru a beneficia de servicii publice online de calitate în ceea ce priveşte depunerea documentelor, analizarea dosarelor şi eliberarea rapidă a autorizaţiilor de construcţii şi pentru a îmbunătăţi interacţiunea online a autorităţilor cu publicul. 

Angajatorii le oferă studenţilor motive şi instrumente pentru a se focusa doar pe studii, pe finalizarea lor cu succes, pentru a avea la absolvire bazele fundamentale necesare dezvoltării industriei. Prin burse şi prin implicarea directă în proiecte de cercetare şi dezvoltare derulate de mediul de afaceri şi universităţi în parteneriat, absolvenţii devin imediat relevanţi pentru piaţa locală a muncii din IT. 

 

Vrem să transpunem şi în recrutarea online experienţa unei competiţii live

Ambiţia care nu se diluează pe parcursul testării, tenacitatea participanţilor care au rezistat până la final ne-a inspirat să investigăm posibile formule câştigătoare similare sub forma unor turnee online cu orar fix care să se desfăşoare deodată pentru toate ţările europene cu diferenţe nesemnificative de fus orar. Sperăm că şi online va fi un engagement similar cu cel produs de evenimentele live.

 

Vom fi prezenţi aproape de voi

Suntem în discuţii avansate privind spaţiul de co-working "Impact Hub" din Cluj pentru a prelua şi brandui o căsuţă Crossover cu 4-5 birouri în interiorul acestei locaţii unde sunt prezenţi şi lucrează deja oameni cu mentalitatea deschisă căutată de noi.

 

Calendarul "Crossover One Day Hiring Tournament" 2017

Încurajaţi de succesul de care s-a bucurat primul eveniment, am fixat deja calendarul unei serii de competiţii ce se vor desfăşura sub genericul "Crossover One Day Hiring Tournament":

■ 1 aprilie la Timişoara, în locaţia restaurantului Fusion din Bastionul Theresia, str. Hector

■  22 aprilie la Bucureşti

■ În luna mai venim la Iaşi. 

■ În iunie ne întoarcem la Cluj, în apropierea evenimentului Techsylvania, cu care împărtăşim valori comune. 

Invităm programatorii Java şi Ruby experimentaţi şi talentaţi care sunt interesaţi să se înscrie în competiţie şi să participe la aceste evenimente să urmărească anunţurile pe care le vom publica pe pagina de Facebook a Crossover România

Strategia Crossover pe 2017

Strategia Crossover pe 2017

Pariul cu profesioniștii făcut de Crossover pentru 2017

Pentru că vrem să fim prima alegere a profesioniștilor din IT prin facilitarea accesului lor "full remote" la cele mai incitante proiecte tehnice, am gândit mai mulţi piloni prin care să ne consolidăm poziţia de "company of choice for developers". 

Construirea comunităţii de programatori Crossover se va concentra în jurul oportunităţilor de evoluţie în carieră oferite fiecărui membru al reţelei noastre, îmbunătăţirii comunicării din interiorul echipelor globale virtuale, partajării de experienţe şi bune practici şi clarificării valorilor asociate brandului nostru în fiecare regiune şi ţară în care suntem prezenţi. 

În acest scop, vom adopta un tool comun de discuţii şi vom crea canale dedicate de comunicare în Crossover care vor trece dincolo de graniţele proiectelor şi echipelor, grupate pe tehnologii de interes (comunitatea Java, comunitatea SEM sau de Front End Developeri). 

Deoarece părerea voastră contează cu adevărat în demersurile noastre continue de adaptare şi îmbunătăţire a proceselor şi instrumentelor interne de lucru menite să ne asigure performanţa şi productivitatea, vom apela mai frecvent la sondaje, chestionare şi cercetări cu privire la: 

■ programul de activitate

■ interacţiunea colaboratorilor cu hiring managerii

■ caracteristicile instrumentului nostru online de măsurare a productivităţii şi de analiză a performanţei individuale şi a echipelor WorkSmart

Vom îmbunătăţi procesul de hiring astfel încât să devină mult mai rapid, mai uşor de parcurs şi mai puţin costisitor, iar prin alternativele de evoluţie rapidă în carieră şi suportul acordat fiecărui colaborator pentru a-şi găsi oportunităţile care se potrivesc cel mai bine abilităţilor sale, vom păstra talentele în reţeaua noastră. 

 

Testarea tehnică va deveni la fel de captivantă ca o competiţie live

Vom îmbunătăţi experienţa candidaţilor la rolurile active oferite de clienţi prin introducerea elementelor tip "gamification" în procesele de testare tehnică. 

Fiecare aplicant va primi o hartă personalizată a procesului de hiring cu ajutorul căreia va şti precis unde se află în orice moment, ce etape a parcurs deja şi ce îl mai aşteaptă până la finalizarea sa. 

Candidaţii vor avea acces în timp real la statistici comparative anonimizate, realizate prin raportarea la ceilalţi concurenţi pentru acelaşi job şi la o clasificare a aplicanţilor ce va indica cine este cel mai bine clasat în acel moment, pe ce poziţie se află titularul de cont şi ce punctaj îl desparte de lider. 

Urmărim să oferim cât mai rapid rezultatele testării aşteptate de candidaţi şi să reducem efortul depus manual de echipa de evaluatori. 

Reducerea prin automatizare a timpilor alocaţi evaluării tehnice va permite concentrarea evaluatorilor pe creşterea calităţii interviurilor şi pe îmbunătăţirea, dezvoltarea şi diversificarea categoriilor de teste disponibile.  

Noile teste create vor fi mai clare şi rapide, rămânând însă concludente şi relevante pentru specificul jobului respectiv. 

De acum înainte, vom lucra mult la calitatea interacţiunilor umane dintre noi pentru a oferi acel "human touch" specific unor interviuri prietenoase, care să fie mult mai nuanţate şi empatice, să menajeze sensibilitatea candidaţilor respinşi şi să ofere temeiuri credibile şi consistente pentru situaţiile de rejectare, împreună cu sfaturi şi suport de instruire pentru reluarea testării cu şanse sporite de succes în viitor. 

 

Îi vom crea încă de la început fiecărui colaborator o perspectivă clară de evoluţie în Crossover, pe termen mediu şi lung

Account managerii se vor preocupa să le ofere în mod prioritar actualilor noştri colaboratori cele mai potrivite opţiuni de evoluţie în carieră în interiorul reţelei noastre de parteneri atunci când se epuizează bugetul alocat de client unui proiect tehnic, când o aplicaţie este retrasă de pe piaţă sau are loc o reducere de personal ce este alocat unui proiect devenit mai puţin important. 

Harta carierei va reprezenta grafic care sunt paşii în reţea, începând cu rolurile de juniori până la cele de chief software architect, software engineer manager sau în managementul tehnic. 

Veţi şti care este durata medie a unei activități (tour of duty) şi ce puteţi face pentru a vă accelera evoluţia în carieră - dacă veţi dori acest lucru. 

Fiecare va alege singur în ce punct doreşte să intre în prima colaborare pe acest parcurs schiţat de noi, în conformitate cu nivelul de pregătire pe care îl poate dovedi în acel moment, ştiind apoi care este traseul firesc pe care îl va urma, dar şi care sunt scurtăturile disponibile pentru cei mai talentaţi dintre voi. 

 

Fiecare colaborator va beneficia de coaching profesional pentru evoluţia accelerată în carieră

Atunci când vom remarca o nouă oportunitate de carieră care i se potriveşte unui colaborator existent, îi vom face această propunere de avansare, chiar dacă acest lucru are loc în timpul unui proiect aflat în derulare. 

Oricând, şi noi, şi voi avem acelaşi interes: de upgrade profesional continuu al tuturor talentelor ce ni s-au încredinţat şi au apelat la serviciile noastre. 

Pentru a putea să vă ţinem la cald cu oportunităţile ce apar pe parcurs şi pentru a realiza potrivirea de fineţe pentru acest update personalizat, vom compara mereu cu atenţie fiecare descriere a unui nou job solicitat de clienţii noştri cu etichetele de skills-uri şi experienţe practice înregistrate în dreptul fiecărui colaborator. 

Deoarece ne cunoaştem atât de bine, pentru că vă evaluăm în mod serios atât iniţial, la intrarea voastră în reţea, cât şi pe parcurs, pentru că înregistrăm progresul şi realizările, putem intui întotdeauna cine este cel mai potrivit pentru un anumit rol - un nou candidat venit din afara reţelei sau, în mod prioritar, un colaborator existent. 

Sfaturile şi recomandările noastre bine intenţionate vă vor fi adresate în spiritul celui mai sincer şi profesional coaching de carieră. 

În Crossover, ponderea colaboratorilor experţi ce ocupă poziţii specializate de mare senioritate şi care generează o valoare adăugată semnificativă pentru clienţi este mult mai ridicată decât media industriei IT din România. Iar valoarea lor ridicată de piaţă - dată de skills-urile şi experienţa dovedite - se reflectă corect în onorariile plătite şi încasate. 

Jumătate dintre colaboratorii români ai Crossover câştigă un onorariu brut lunar care depăşeşte plafonul de 5 salarii medii brute pe lună în echivalent USD din România, ponderea experţilor Crossover ce depăşesc acest nivel de onorarii fiind de peste 10 ori mai mare decât proporţia lor în rândul angajaţilor IT din România, care este de doar 4,5% din totalul developerilor.

 

Vom prelua rolul de "hub advisor" privind locaţiile cele mai potrivite pentru desfăşurarea activităţii voastre remote

Vom începe să oferim acces colaboratorilor noştri în spaţii de co-working situate în cele mai atractive locaţii de birouri din România şi din întreaga lume. 

În acest fel, vom facilita o experienţă unitară şi la un standard similar de calitate a serviciilor pentru orice membru din reţeaua noastră în orice parte a lumii, iar nomazii digitali vor putea călători şi accesa toate spaţiile de co-working proprii sau aflate sub contract cu Crossover. 

Avantajele de grup ale unei asemenea propuneri de valoare sunt multiple, de la discounturile de preţ negociate la posibilităţile de subvenţionare sau acoperire a chiriei şi organizarea de evenimente proprii dedicate, de tipul happy hour sau meetup, chiar în aceste locaţii. 

Spaţiile de co-working vor deveni locurile privilegiate de întâlnire ale programatorilor şi vor oferi prilejul potrivit de engagement, partajare de experienţe şi poveşti de succes între colaboratorii noştri actuali şi candidaţii ce sunt interesaţi să aplice la diverse joburi deschise. 

Oraşele pilot în care intenţionăm să derulăm în 2017 acest experiment logistic în România sunt Clujul, Bucureştiul, Timișoara și Iașiul.

 

Vă invităm să deveniţi cei mai buni ambasadori şi "evanghelişti" ai brandului Crossover în România

Colaboratorii noştri , care cred cu tărie în modelul de business şi în valorile propuse de Crossover şi cărora le place să se expună public sunt invitaţi să le promoveze activ şi să contribuie la consolidarea credibilităţii brandului Crossover în comunităţile locale de programatori din care fac parte. 

În social media sau pe propriul lor blog, prin interviuri acordate mass-media specializate, cu ocazia oportunităţilor de public speaking la conferinţele şi evenimentele locale, ambasadorii brandului Crossover vor putea să dea mărturie în mod credibil despre succesul Crossover datorită faptului că sunt şi ei parte integrantă a acestui fenomen global. 

Dacă sunteţi fani Crossover, dacă vă place să răspândiţi mesajul nostru pozitiv, optimist şi încurajator adresat talentelor tehnice de top din România, aveţi şansa să faceţi un pas în faţă şi să urcaţi pe scenă, în lumina reflectoarelor. 

Puteţi contribui la dezvoltarea unei mişcări Crossover în România şi vă puteţi consolida în acelaşi timp brandul vostru personal, puteţi cunoaşte mulţi oameni interesanţi şi deosebiţi în comunităţile de peers pe care le veţi frecventa şi dezvolta. 

Prin comunicare, prin relaţii şi conexiuni, veţi fi cei mai eficienţi purtători de cuvânt ai Crossover în polii regionali de dezvoltare ai industriei IT din România - Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov sau Timişoara, modele vii şi poveşti de succes, izvor de referinţe şi recomandări în reţea, adevărate surse de inspiraţie pentru followerii voştri. Şi, nu uitaţi, pasiunea voastră poate fi contagioasă şi convingătoare.

Interviu cu Luciano Bargmann, managerul echipei de evaluare la Crossover

Interviu cu Luciano Bargmann, managerul echipei de evaluare la Crossover

1) Luciano, cititorii nostri ar dori sa stie cateva date despre tine. Ce nationalitate ai? Care este experienta profesionala acumulata inainte de Crossover? Ce faci la Crossover?

Sunt Luciano Bargmann, managerul echipei de evaluare la Crossover. Sunt brazilian si sunt foarte pasionat de tehnologie. Inainte de Crossover, am activat in companii multinationale precum Dell/HP, unde am ocupat succesiv roluri de Software Architect, CTO, IT Director, dar am avut si propria mea companie. La Crossover conduc echipa de arhitecti software care creeaza, evalueaza testele tehnice si intervieveaza candidatii pentru rolurile tehnice pe care le oferim (Chief Architect, Software Engineering Manager etc).

2) Poti sa ne exemplifici ce provocari profesionale presupune managementul echipei de evaluare?

Sa mentin un bun echilibru intre viteza si calitatea evaluarilor. De asemenea, o provocare placuta este sa concepem teste noi, ale caror scenarii sa simuleze cat mai coerent si consistent activitatile zilnice cu care este confruntat un candidat intr-un job real.

3) La Crossover avem o cerere foarte mare pentru rolul de Java Chief Architect. Ce activitati desfasoara un astfel de profesionist dupa ce este angajat de Crossover?

El este reperul tehnic al unei echipe, iar in foarte multe cazuri poarta responsabilitatea unui CTO pentru un produs. Scrie cod in mod constant, este cel care va gasi solutii rapide si fiabile, monitorizeaza procesul de dezvoltare astfel incat sa mentina ritmul bun de productivitate a echipei.

4) Care este diferenta majora intre un Architect si un Chief Architect (Java)?

Arhitectul este o persoana experimentata, responsabila pentru un produs software de dimensiuni mici/mijlocii sau pentru o componenta intr-un produs de mari dimensiuni. Are cunostinte temeinice, la nivel de expert, pentru o tehnologie (de exemplu Java, .NET). Este acel profesionist care are la activ multe nopti albe pentru a livra cod calitativ tinand cont de angajamentele foarte solicitante. Are “cicatrici” ramase in urma lansarii produselor in productie deoarece pot aparea probleme de performanta, bug-uri critice sau chiar o intrerupere de functionare a intregului sistem. Este foarte familiar cu tehnici si sabloane de programare care permit adaugarea de noi functionalitati care sa nu implice costuri mari sau brese in functionalitatea intregului sistem.

Profilul Chief Architect-ului include tot ce am descris mai sus, adaugandu-se raspunderea mai multor produse dintr-un portofoliu. Coordoneaza mai multe proiecte care se desfasoara in paralel, isi impune viziunea tehnica si isi asuma de foarte multe ori cele mai dificile decizii.

5) Care sunt asteptarile tale din partea unui candidat pentru rolul de Chief Architect? 

Noi urmarim persoane care duc lucrurile la bun sfarsit, folosindu-se de inteligenta nativa si emotionala. De asemenea, candidatul trebuie sa aiba un radar de tehnologii foarte bun, trebuie sa fie “in pas” cu ultimele tehnologii/directii de dezvoltare. Trebuie sa aiba o arie larga de acoperire a tehnologiilor (nu doar tehnologia de baza), cunoaste toate aspectele dezvoltarii software, poate selecta cea mai buna solutie pentru activitatea curenta: un framework de dezvoltare, o tehnologie potrivita pentru bazele de date sau pentru dezvoltarea interfetei cu utilizatorul final. Un foarte mare avantaj il vor avea candidatii care pot sa ne exemplifice cateva proiecte in care au avut un astfel de rol tehnologic decisiv.

6) Am receptionat pareri critice din partea candidatilor care ne spuneau ca nu e tocmai corect sa cerem experienta “hands-on” cand vorbim de un rol managerial. De ce solicitam experienta “hands-on” pentru astfel de roluri?

Este o intrebare binevenita. Managerii si arhitectii “hands-on” reprezinta strategia castigatoare la Crossover si avem deja rezultate foarte bune. De fapt, motivul e foarte simplu: ca Software Engineering Manager sau Chief Architect vei conduce echipe care cuprind dezvoltatori software de top (top notch coders). Pentru a le castiga increderea si respectul (altfel proiectul poate esua), dar si pentru a-si sustine parerile cu argumente tehnice solide, este nevoie de manageri cu astfel de calitati.

Care este diferenţa dintre un start-up tehnologic şi un "lifestyle business"?

Care este diferenţa dintre un start-up tehnologic şi un "lifestyle business"?

Fondatorii unui start-up de tehnologie strâng bani de la investitori de capital de risc (venture capital), pe care îi investesc apoi într-un pariu făcut cu dezvoltarea şi lansarea unui produs software inovativ şi disruptiv de succes, ce incită interesul unui număr mare de utilizatori, pe care încearcă apoi să îl vândă cât mai scump corporaţiilor, marilor jucători de pe piaţă. Unii reuşesc în acest pariu riscant şi provocator, cei mai mulţi însă nu. Pentru fiecare start-up care vinde afacerea şi face milioane, există alte sute care eşuează. 

Menirea unui start-up este să crească suficient de mult şi de repede pentru a genera rentabilitate ridicată investitorilor care au crezut în el şi au mizat pe ideea lui. Chiar cu preţul sacrificării temporare a vieţii tihnite a antreprenorilor şi angajaţilor lor. 

Din contră, cei ce optează pentru "lifestyle business" fac doar ceea ce le place, atât cât le place şi cât e necesar pentru a putea trăi o viaţă fericită în prezent, acum şi aici. Vor să mai aibă şi o viaţă după muncă, dincolo de muncă. Aleg să nu crească dincolo de un anumit nivel cu preţul liniştii lor personale. 

Diferenţa provine deci, în esenţă, din accentul pus pe calitatea vieţii sau pe creşterea afacerii, din definiţia diferită a succesului. Faci business pentru a trăi sau trăieşti pentru a face business. Unii speră ca la finalul procesului să se aleagă cu faimă şi avere, ceilalţi pot alege până unde vor să crească şi unde vor să se oprească. Unii trăiesc cu adrenalină pompată sub presiunea şi la sfatul investitorilor, alţii nu vor să cedeze nimănui controlul asupra vieţii lor. Unii vor să domine întreg universul, să monetizeze totul de dragul unei scheme de investiţii şi să "captureze" cât mai mulţi consumatori, ceilalţi se mulţumesc să lase o urmă durabilă în lume, să rămână independenţi şi cu coloană şi să îşi servească impecabil clienţii fideli. 

Vorbind despre scop, aspiraţii şi motivaţii, cât e de mare ambiţia voastră, cum vreţi să relaţionaţi cu angajaţii şi contractorii voştri, vreţi să stoarceţi şi ultima picătură de energie în competiţia contra cronometru spre prosperitate? Voi ce vreţi pe termen scurt şi lung de la viaţa şi afacerea voastră?

Pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză, iată care sunt caracteristicile noului val de antreprenori, care adoptă "lifestyle business": 

■ Îşi valorizează, mai înainte de toate, timpul şi libertatea.

■ Îşi câştigă în general existenţa online, doar cu un laptop şi o conexiune la Internet, oricând şi de oriunde vor. Evident că ar fi forţat să credem că toţi stau undeva pe o plajă, pe o insulă exotică, sorbind tacticos dintr-un cocktail bio.  

■ Îşi dezvoltă afacerea în jurul website-ului lor. 

■ Facturează doar în funcţie de rezultate, de valoarea pe care o furnizează clienţilor.

■ Aleg să încheie doar acele afaceri care nu le consumă întreaga viaţă şi nu le storc toată energia.

■ Caută o alternativă mai plăcută la un loc de muncă în corporaţii. 

■ Vor să dispună mereu de libertatea alegerii.

■ Doresc să deţină controlul asupra vieţii lor şi asupra deciziilor lor de business. Sunt pe cont propriu. Sunt "owneri solopreneuri".

■ Urmăresc o calitate a vieţii ridicată pentru sine, nu consideră că a fi epuizat, burned out, a renunţa la somn şi pauze de refacere este un titlu de glorie sau o condiţie sine qua non a succesului. Ei ştiu că oamenii obosiţi sunt mai puţin răbdători şi înţelegători cu ceilalţi, se joacă cu sănătatea lor şi a celor din jur, iar uneori devin uşor intoleranţi, abrutizaţi şi nepoliticoşi. 

■ Minimizarea stress-ului şi flexibilitatea programului sunt importante pentru ei. Stilul de viaţă e pe primul loc. Câştigă doar atât cât e necesar pentru a-şi susţine stilul de viaţă dorit.

■ Solopreneurul este ca un om al Renaşterii, e nevoit să se priceapă la mai multe aspecte practice ale afacerii sale (marketing, vânzări, contabilitate), le face cât mai bine pe toate şi astfel îşi reduce dependenţa de alţii. 

■ Motto-ul după care se ghidează poate fi acesta: "Maximize your enjoyment while have the freedom and security that comes with knowing you have full control of your life". 

Întrebarea care se pune celor aflaţi în căutarea timpului pierdut este dacă nu cumva cei pentru care vor lucra sunt tocmai cei al căror model de business îl contestă, start-up-urile tehnologice, ajungând în final să adopte obiectivele şi stilul lor de lucru. 

Arhitecţii de software, bine cotaţi şi la mare căutare !

Arhitecţii de software, bine cotaţi şi la mare căutare !

Zeci de companii americane de top caută să recruteze remote, la nivel global, pe platforma online Crossover, experţi-cheie pentru un rol specializat şi elitist care asigură designul anatomiei sistemelor informatice: Chief Software Architect.

La Crossover, am adaptat procesele de recrutare pentru rolurile de Chief Software Architect astfel încât să venim în întâmpinarea cerinţelor candidaţilor noştri. 

Cei ce ajung în elita globală a arhitecţilor software care lucrează pentru clienţii Crossover din S.U.A beneficiază de provocări profesionale pe măsură, învaţă mereu ceva nou şi colaborează direct cu cei mai buni profesionişti internaţionali ai momentului din domeniul lor. 

După 1-2 ani de colaborare, ei devin adevăraţi discipoli ai acestor mentori americani, împreună cu care se formează practic la standarde globale şi de la care pot să "fure" meserie autentică. 

 

Arde etapele în carieră cu Crossover!

Crossover nu este doar un rezervor global de talente şi o şcoală de productivitate şi eficienţă, este şi un accelerator de cariere. În reţeaua noastră sunt mai multe poziţii "cu greutate" deschise în orice moment, spre care te poţi îmbarca imediat, decât în orice corporaţie. În nicio mare corporaţie nu există o ofertă atât de bogată şi o cerere atât de densă de Chief Software Architects. 

Toţi clienţii Crossover îşi doresc talente cu autoritate profesională, tehnică şi chiar managerială, iar oferta lor agregată pentru poziţiile de experţi este una imbatabilă. Prin însăşi natura business-ului lor, clienţii noştri caută doar seniori, doar oameni cu o experienţă şi expertiză bogată.

Un Senior Developer care nu a fost niciodată Chief Software Architect pe cartea de muncă poate aspira pe loc la un asemenea rol dacă este capabil să îl obţină prin tehnologiile şi experienţele profesionale la care a fost expus în echipele de dezvoltare software din care a făcut parte. 

Viteza cu care arzi etapele în carieră depinde doar de tine, de ambiţia ta, de rezultatele tale, de obiectivele pe care ţi le propui şi pe care dovedeşti că eşti capabil să le atingi. 

Impactul muncii tale e mult mai mare într-un start-up tehnologic decât în echipele de 3-4 ori mai numeroase ale unei multinaţionale. Acolo eşti doar o rotiţă dintr-un mecanism funcţional, la Crossover eşti o componentă cheie, esenţială a procesului, eşti omul orchestră, dirijorul sau chiar întreg mecanismul. 

Ţinta Crossover şi pariul nostru are ca miză piaţa gigantică de start-up-uri tehnologice inovative din SUA. Iar profilele de candidaţi pe care le căutăm, talentele de top pe care le selectăm trebuie să se potrivească bine cu aceste start-up-uri antreprenoriale care caută profesionişti de tipul "one man show", experţi cu abilităţi complexe şi extinse, seniori capabili să experimenteze tehnologiile promiţătoare ale viitorului. 

În reţeaua Crossover, 90% dintre poziţiile oferite de clienţii noştri sunt de roluri de senioritate, autoritate şi responsabilitate profesională, valori şi calităţi răsplătite pe măsură. 

 

Fluenţa globală - moneda de schimb pe care candidaţii Crossover trebuie să o aducă la masa negocierilor cu angajatorii

Goana americană după aur nu s-a încheiat, de fapt, niciodată. Cu o viziune aproape obsesivă de scalare permanentă pe creştere a modelului lor de business, companiile americane pentru care recrutează Crossover caută profesionişti care se pot recalibra din 3 în 3 luni unor obiective de business aflate în continuă schimbare, profesionişti dispuşi să automatizeze pentru a elimina rutina şi costurile fixe. Automate to eliminate. 

Atunci când eşti prezent în 80 de ţări, când lucrezi cu profesionişti de top proveniţi din 80 de culturi diferite, devine obligatoriu să creezi un cadru comun de comunicare dincolo de interculturalitate, care transcende diferenţele şi vizează să creeze cetăţeanul şi inginerul global. 

Inginerul global nu renunţă la nimic din ceea ce îi este propriu şi valoros, doar adaugă o conştiinţă globală non-discriminatorie care nu se concentrează pe diferenţe, o etică protestantă a muncii, disciplinei şi progresului permanent şi o rigoare în proceduri şi obiective. Noi, românii, trebuie să învăţăm să ne alăturăm acestei conversaţii. 

Auto-educaţia, disciplina efortului personal de formare, alocarea de timp pentru acest demers de evoluţie personală presupun să nu pui frâu curiozităţii, să te avânţi dincolo de spaţiile sigure şi cunoscute, de pământul ferm de sub picioare, acolo unde poate fi periculos pentru că "hic sunt leones", adică există teritorii neexplorate, riscuri şi necunoscute. 

Trebuie să învăţăm că setul de competenţe hard şi soft pe care îl deţinem este singura garanţie a faptului că alegerea ne aparţine, că suntem valoroşi, că putem opta.

Profesionistul performant şi eficient este sigur pe el. Are o imagine de sine pozitivă şi suficientă încredere în propriile forţe pentru a-şi asuma provocări şi a acţiona în direcţia obţinerii de rezultate şi a valorificării depline a potenţialului său.

 

Provocările arhitecturii orientate spre servicii în cloud

Un bun arhitect software, orientat spre dezvoltarea de servicii în cloud, poate traduce cerinţele de business ale clienţilor într-o arhitectură a aplicaţiei care să le poată susţine şi satisface într-un mod eficient. 

O preocupare importantă a sa constă în transpunerea cerinţelor clienţilor - verbale sau extrase dintr-un document ce conţine termenii de referinţă ai viitorului produs - într-o aplicaţie funcţională şi scalabilă, care să poată deservi orice creştere exponenţială a numărului de utilizatori şi a consumului aferent de resurse cloud, ţinând cât mai bine sub control costurile sale de operare. 

Decizia privind bugetele de investiţii în IT se ia preponderent în sectoare economice din afara acestei industrii, iar satisfacţia clientului direct depinde de capacitatea arhitectului de a asigura scalabilitatea şi monetizarea aplicaţiei.

Arhitectura software orientată spre servicii trebuie să se asigure de existenţa unei sincronizări reale între perspectiva de business şi cea de implementare IT, prin orchestrarea unor servicii şi module gândite să funcţioneze independent, în condiţii de volatilitate datorate modificării pe parcurs a cerinţelor venite din partea clientului. Arhitectul software trebuie să balanseze rezultatele urmărite cu resursele disponibile, livrând valoare pentru clienţi. 

 

Testarea tehnică a candidaţilor Crossover

Proiectul de evaluare şi testare (partea cea mai importantă și consistentă din întreg procesul de recrutare) - care simulează scenarii şi situaţii provocatoare cu care vă veţi confrunta în activitatea voastră viitoare, desprinse din viaţa cotidiană a contractorilor Crossover - este eficient şi riguros, iar parcurgerea lui durează maximum 2 zile, fiind modificat semnificativ pentru a răspunde solicitărilor candidaților noștri. Noul test cuprinde:

  1. Un test online (chestionar de întrebări - 60 de minute)

  2. Un test offline (durata medie efectivă fiind de 12 ore), ce propune:

  • Code și design review, cu explicații cât mai elaborate, pe un cod existent oferit de noi

  • Dezvoltarea a 2/3 funcționalități noi, pe un cod existent oferit de noi

  • Scrierea de teste pentru codul existent dar și pentru noile funcționalități

  • O prezentare în care vei răspunde unor potențiale intrebări (5 la număr). Întrebările provin din partea unor stakeholderi reali (Hiring Manager, VP of Engineering, CEO), reprezentând companiile americane ce recrutează prin platforma noastră.

   3. Interviul (ultimul pas) cu unul dintre membrii echipei de evaluare

Vă invităm să parcurgeţi evaluarea Crossover - confortabilă, rapidă, adaptată la cerinţele utilizatorilor. Vă veţi simţi respectaţi încă de la prima interacţiune cu reţeaua globală de talente, iar timpul vostru va căpăta altă valoare!

Rezultatele evaluării se primesc rapid. Veţi şti foarte repede dacă aţi fost acceptaţi pe piaţa internă Crossover pentru a începe să primiţi oferte tentante, motivante şi provocatoare de angajare.

Întregul proces de hiring poate fi finalizat cu succes în doar 5 zile de un candidat motivat.

 

Angajator american caut programator român de Java. Aştept provincia - micile oraşe şi mediul rural

Răspunsul la întrebarea privind modalitatea optimă de valorificare a competenţelor şi abilităţilor tehnologice ale programatorilor români localizaţi în mediul rural şi în micile oraşe pare unul firesc: munca la distanţă. 

Lucratul de acasă, remote, într-un sistem virtual şi global organizat şi bine pus la punct, care asigură clienţi şi proiecte provocatoare profesional şi bine plătite - precum cel propus de Crossover - aduce toate beneficiile aşteptate de IT-iştii români: flexibilitatea orarului, eliminarea navetei, locul de muncă plăcut (din mijlocul grădinii de la ţară sau căsuţa din copac), alegerea stilului de viaţă preferat, fără necesitatea relocării permanente într-unul din marile oraşe poluante şi stresante. 

De aceea, Crossover îi aşteaptă în reţeaua sa virtuală de talente globale pe toţi programatori români pricepuţi la Java din provincie, din mediul rural, din micile oraşe ale României. 

 

Crossover ajută România să îşi păstreze talentele în ţară

Crossover are soluţia pentru a reţine şi readuce în România talentele de top din IT, care sunt plătite "regeşte", ca în SUA, pe măsura valorii lor şi se bucură în acelaşi timp de o putere de cumpărare sporită, consumând produse, servicii şi plătind taxe în România. 

Analizând nivelul comparativ al preţurilor în structura cheltuielilor de consum de produse şi servicii ale unei gospodării medii din România, acesta este de 52% din media preţurilor în ţările din zona Euro şi de 47% faţă de preţurile medii de consum practicate în USA.

Onorariile medii plătite talentelor de top IT din România de către Crossover sunt de 70% din valoarea celor plătite programatorilor americani. În concluzie, programatorii români talentaţi ajung să trăiască mai bine în România decât programatorii americani în SUA, lucrând remote, în echipe globale virtuale, oricând şi de oriunde. 

România a ajuns deja recent cea de a zecea economie din UE după Produsul Intern Brut calculat la paritatea puterilor de cumpărare standard (potrivit datelor publicate de Eurostat), adică a intrat în top 10 la nivel european din perspectiva nivelului de trai. Ritmul ridicat de creştere a PIB faţă de nivelul mediu european, amânarea aderării la zona Euro, supapa cursului de schimb aflată la dispoziţia B.N.R. şi relativa stabilitate a preţurilor şi serviciilor la un nivel mai redus în raport cu cele practicate în Occident sunt factorii cecontribuie la acest rezultat relativ surprinzător. 

Prin platforma de hiring dezvoltată de Crossover am creat un instrument eficient pentru munca la distanţă care ajută România să îşi păstreze talentele, oamenii de valoare în ţară şi, de asemenea, să recheme acasă, la familia şi casa lor, programatorii din diaspora. 

100 de programatori români lucrează deja pentru reţeaua globală de talente Crossover şi aduc în ţară 4 milioane de euro în 2016 (10 milioane de euro estimativ în 2017) din exportul de servicii IT, bani pe care îi consumă preponderent în România. 

Piaţa IT creşte şi contribuie activ la stimularea consumului, la adoptarea tehnologiilor inovative şi disruptive, la ofertarea de job-uri stimulante şi provocatoare profesional, la conferirea unei libertăţi de alegere în viaţa personală şi de familie a programatorilor. 

Experienţele de călătorie, de descoperire şi studiu devin alternative accesibile, iar visurile devin realitate. Colaboratorii Crossover pot lucra remote din diferite oraşe ce dispun de o infrastructură bună de acces la Internet, călătorind şi creând oriunde în lume. 

Oportunităţile de carieră furnizate de Crossover IT-iştilor - printr-o paletă tot mai largă de clienţi internaţionali aflaţi în portofoliul său şi prin proiectele demarate şi derulate de aceştia - conferă flexibilitate, dar în acelaşi timp şi consistenţă a veniturilor prin caracterul full-time şi constant ridicat al ofertei de joburi şi roluri active, spre deosebire de proiectele punctuale, project-based, ocazionale şi part-time disponibile pe platformele de freelancing pentru servicii. Puţini IT-işti trăiesc doar din oportunităţile de freelancing de pe alte platforme, acestea fiind mai mult variante pentru al doilea job, în completare faţă de cel stabil.