Care este diferenţa dintre un start-up tehnologic şi un "lifestyle business"?


Fondatorii unui start-up de tehnologie strâng bani de la investitori de capital de risc (venture capital), pe care îi investesc apoi într-un pariu făcut cu dezvoltarea şi lansarea unui produs software inovativ şi disruptiv de succes, ce incită interesul unui număr mare de utilizatori, pe care încearcă apoi să îl vândă cât mai scump corporaţiilor, marilor jucători de pe piaţă. Unii reuşesc în acest pariu riscant şi provocator, cei mai mulţi însă nu. Pentru fiecare start-up care vinde afacerea şi face milioane, există alte sute care eşuează. 

Menirea unui start-up este să crească suficient de mult şi de repede pentru a genera rentabilitate ridicată investitorilor care au crezut în el şi au mizat pe ideea lui. Chiar cu preţul sacrificării temporare a vieţii tihnite a antreprenorilor şi angajaţilor lor. 

Din contră, cei ce optează pentru "lifestyle business" fac doar ceea ce le place, atât cât le place şi cât e necesar pentru a putea trăi o viaţă fericită în prezent, acum şi aici. Vor să mai aibă şi o viaţă după muncă, dincolo de muncă. Aleg să nu crească dincolo de un anumit nivel cu preţul liniştii lor personale. 

Diferenţa provine deci, în esenţă, din accentul pus pe calitatea vieţii sau pe creşterea afacerii, din definiţia diferită a succesului. Faci business pentru a trăi sau trăieşti pentru a face business. Unii speră ca la finalul procesului să se aleagă cu faimă şi avere, ceilalţi pot alege până unde vor să crească şi unde vor să se oprească. Unii trăiesc cu adrenalină pompată sub presiunea şi la sfatul investitorilor, alţii nu vor să cedeze nimănui controlul asupra vieţii lor. Unii vor să domine întreg universul, să monetizeze totul de dragul unei scheme de investiţii şi să "captureze" cât mai mulţi consumatori, ceilalţi se mulţumesc să lase o urmă durabilă în lume, să rămână independenţi şi cu coloană şi să îşi servească impecabil clienţii fideli. 

Vorbind despre scop, aspiraţii şi motivaţii, cât e de mare ambiţia voastră, cum vreţi să relaţionaţi cu angajaţii şi contractorii voştri, vreţi să stoarceţi şi ultima picătură de energie în competiţia contra cronometru spre prosperitate? Voi ce vreţi pe termen scurt şi lung de la viaţa şi afacerea voastră?

Pentru a face o alegere în cunoştinţă de cauză, iată care sunt caracteristicile noului val de antreprenori, care adoptă "lifestyle business": 

■ Îşi valorizează, mai înainte de toate, timpul şi libertatea.

■ Îşi câştigă în general existenţa online, doar cu un laptop şi o conexiune la Internet, oricând şi de oriunde vor. Evident că ar fi forţat să credem că toţi stau undeva pe o plajă, pe o insulă exotică, sorbind tacticos dintr-un cocktail bio.  

■ Îşi dezvoltă afacerea în jurul website-ului lor. 

■ Facturează doar în funcţie de rezultate, de valoarea pe care o furnizează clienţilor.

■ Aleg să încheie doar acele afaceri care nu le consumă întreaga viaţă şi nu le storc toată energia.

■ Caută o alternativă mai plăcută la un loc de muncă în corporaţii. 

■ Vor să dispună mereu de libertatea alegerii.

■ Doresc să deţină controlul asupra vieţii lor şi asupra deciziilor lor de business. Sunt pe cont propriu. Sunt "owneri solopreneuri".

■ Urmăresc o calitate a vieţii ridicată pentru sine, nu consideră că a fi epuizat, burned out, a renunţa la somn şi pauze de refacere este un titlu de glorie sau o condiţie sine qua non a succesului. Ei ştiu că oamenii obosiţi sunt mai puţin răbdători şi înţelegători cu ceilalţi, se joacă cu sănătatea lor şi a celor din jur, iar uneori devin uşor intoleranţi, abrutizaţi şi nepoliticoşi. 

■ Minimizarea stress-ului şi flexibilitatea programului sunt importante pentru ei. Stilul de viaţă e pe primul loc. Câştigă doar atât cât e necesar pentru a-şi susţine stilul de viaţă dorit.

■ Solopreneurul este ca un om al Renaşterii, e nevoit să se priceapă la mai multe aspecte practice ale afacerii sale (marketing, vânzări, contabilitate), le face cât mai bine pe toate şi astfel îşi reduce dependenţa de alţii. 

■ Motto-ul după care se ghidează poate fi acesta: "Maximize your enjoyment while have the freedom and security that comes with knowing you have full control of your life". 

Întrebarea care se pune celor aflaţi în căutarea timpului pierdut este dacă nu cumva cei pentru care vor lucra sunt tocmai cei al căror model de business îl contestă, start-up-urile tehnologice, ajungând în final să adopte obiectivele şi stilul lor de lucru.