Românii-cheie pe care mizează Crossover


Livia Lăstun: În Crossover, este motivant să constaţi că îţi poţi exprima clar ideile şi te poţi face înţeles, indiferent de graniţe şi diferenţe culturale

Livia Lăstun este Global IT Recruiter, fiind dedicată proceselor de hiring online în echipa internă de High Touch Recruitment (HTR) de la Crossover for Work. Se ocupă de rolurile mai 'exotice', mai speciale, ce apar mai puţin frecvent în oferta Crossover şi pentru care nu se organizează turnee de hiring dedicate.

 

Livia primeşte de la colegii săi denumiţi 'data base researchers' din echipa de sourcing o serie de profile potrivite de candidaţi, selectate în special de pe LinkedIn, gata prelucrate şi calificate pentru un anumit rol pentru care Crossover recrutează activ pe platforma sa online.

 

Rolul Liviei, ca şi al colegilor săi recruiteri din echipa de HTR, este de a asigura o rată de conversie cât mai ridicată în procesele de recrutare online prin interacţiunea şi comunicarea directă cu candidaţii. De a transforma cât mai mulţi candidaţi în parteneri Crossover prin sfaturile şi încurajările oferite pe parcursul procesului de evaluare şi testare.

 

"Îmi place să stau de vorbă pe îndelete cu oamenii, să le ofer informaţii clarificatoare şi răspunsuri precise la întrebările lor. Dispun din partea companiei de toată independenţa necesară pentru a lucra inteligent şi a-mi eficientiza cât mai mult interacţiunea personalizată cu candidaţii.

 

Mesajul meu introductiv ce însoţeşte fiecare prezentare scrisă a unui job disponibil trimisă pe e-mail candidaţilor trebuie să fie suficient de convingător pentru a atrage atenţia destinatarului şi a se bucura de un feedback pozitiv sau negativ, a nu rămâne fără un răspuns.

 

Vreau să ştiu, evident, dacă rolul respectiv prezintă sau nu interes pentru el, dar în plus îmi propun să formez o legătură umană de la prima mea interacţiune cu candidatul, o conexiune puternică pe termen lung. Să deschid un canal de comunicare care să îmi permită să revin la el şi altădată, oricând, cu o ofertă care i se potriveşte, chiar dacă acum nu este momentul optim pentru a face o schimbare în carieră.

 

Fiind vorba despre un concept nou şi necunoscut pentru cei mai mulţi dintre candidaţi, ceva ce nu au mai făcut până atunci, încerc să introduc cât mai clar compania, să descriu exact procesul de selecţie şi modul de lucru 'full time remote în echipe globale virtuale' pentru a-i stimula pe candidaţi să meargă mai departe în acest proces, să nu abandoneze procesul de hiring undeva pe parcurs.

 

Atunci când înţelegi cum funcţionează ceva ce îţi era străin, nefamiliar, depăşeşti mai uşor mecanismele de blocaj psihologic şi laşi deoparte teama de necunoscut. Te aventurezi, încerci şi experimentezi.

 

Cea mai frecventă întrebare pe care mi-o adresează candidaţii porneşte din curiozitate: vor să înţeleagă cum reuşim noi să facem să funcţioneze împreună, într-un mod eficient şi productiv, peste 2.000 de parteneri localizaţi în aproape 100 de ţări, pe fusuri orare diferite, proveniţi dintr-o diversitate de culturi şi având diferite obiceiuri şi tradiţii asociate muncii în echipă. Cum facem ca proiectele să fie livrate la timp şi de calitate, cum ne asigurăm că totul va merge bine, ca şi cum am avea o echipă situată fizic în aceeaşi locaţie?

 

La început am avut şi eu o groază de întrebări şi nevoi de clarificare pentru a înţelege bine cum funcţionează procesele de lucru în echipele Crossover, dar am beneficiat de un training de induction comprehensiv din partea managerei mele şi am primit prompt toate răspunsurile de care aveam nevoie din partea ei şi a colegilor mai vechi în companie.

 

M-am străduit să îmi construiesc un discurs cursiv în limba engleză, să îmi găsesc cuvintele potrivite pentru a descrie sub forma unei poveşti întreg procesul de selecţie, instrumentul de monitorizare a performanţei şi productivităţii WorkSmart, modalitatea de plată prin Payoneer şi forma de organizare a activităţii partenerilor. M-am asigurat că mesajul meu este transmis şi perceput corect în limba engleză, o limbă care - atât pentru mine, cât şi pentru majoritatea candidaţilor - este totuşi a doua limbă, nu cea maternă.

 

Linkurile personalizate şi suporturile vizuale pe care le trimitem pe e-mail mă ajută să mă concentrez pe dialogul cu fiecare candidat, nu pe descrierea unui standard al rolului propus. Să simtă că sunt acolo pentru el, pentru a-l susţine permanent în procesul online de angajare şi pentru a-l ajuta să nu rămână blocat într-un anumit stadiu al procesului, să nu abandoneze.

 

Am o abordare relaxată şi informală care să ajute candidaţii să nu fie deloc stresaţi de dialogul nostru. Îmi place să fiu de ajutor şi să interacţionez cu diverşi oameni. E important să am răbdare, să ascult atent ce vrea să îmi transmită fiecare candidat şi să îl ajut să îşi formuleze şi reformuleze întrebările pentru a mă asigura că nu merg în direcţia greşită cu răspunsurile mele şi că nu pierdem amândoi degeaba timp preţios. Ştiu că atunci când încep să îmi pună ei întrebări de clarificare am câştigat bătălia psihologică, acest lucru îmi arată că sunt interesaţi de oferta noastră.

 

Înţeleg bine importanţa deciziei de a-şi schimba locul de muncă, pentru viaţa oricărui programator. Având în vedere timpul valoros pe care îl petrec zilnic muncind şi natura provocatoare a proiectelor în care sunt implicaţi, e important să se asigure de la început că fac alegerea potrivită între opţiunile pe care le au la dispoziţie.

 

Din sutele de discuţii purtate cu candidaţii în cele şase luni de recrutare online pentru Crossover, simt că principalul avantaj competitiv perceput de aceştia este faptul că aici pot combina creativ libertatea şi flexibilitatea programului unui freelancer cu siguranţa, stabilitatea şi consistenţa unei companii cu procese şi proceduri bine definite.

 

Mulţi parteneri nou recrutaţi se bucură atunci când înţeleg faptul că nu trebuie să facă vânzări, nu trebuie să alerge singuri după proiecte şi clienţi - aşa cum face un freelancer, că nu trebuie 'să se vândă', să îşi facă marketing şi branding personal pentru a-şi clădi o reputaţie în piaţă, ci doar să fie talentaţi şi competenţi tehnic, să treacă testele şi interviurile pentru a intra pe piaţa noastră internă, pe marketplace. Mai departe, Crossover îşi asumă sarcina să le vândă competenţele individuale către clienţii noştri, să îi instruiască şi să îi integreze în echipele ideale, structurate din cei mai talentaţi şi potriviţi parteneri globali de care dispunem, pentru fiecare proiect ce ne este comandat. E o mare uşurare pentru partenerii Crossover faptul că deţin un control mai mare asupra timpului lor, o balanţă între timp şi viaţa personală, dar şi o percepţie a unui risc limitat din perspectiva pieţei muncii."

 

 

Doar aici am avut ocazia să întâlnesc cu adevărat diversitatea multiculturală specifică satului global

 

"Explicaţia mea pentru faptul că aproape 20% dintre cei ce scalează şi dezvoltă infrastructura de business internă a Crossover sunt români provine din determinarea noastră recunoscută, din faptul că ne apucăm serios de treabă atunci când ne decidem să acceptăm o provocare. Crossover ne oferă o expunere fascinantă la o experienţă internaţională inedită, în modalităţi de colaborare care ne fac să îi simţim aproape pe ceilalţi colegi, chiar dacă fizic ei sunt departe. Evenimentele de socializare, ieşirile în oraş, meeting-urile de proiect sau comunicarea frecventă pe Slack ne ajută să nu ne simţim niciodată singuri.

 

Înainte de a veni la Crossover aveam deja o deschidere formată pentru contactul apropiat cu oamenii şi lucrasem în activităţi de people management, call center şi customer service, unde am avut ocazia să stau de vorbă cu mulţi oameni din domeniul IT.

 

Crossover înseamnă pentru mine un plus de experienţă şi o mai mare deschidere internaţională spre lume şi spre economia globală. Până acum câteva luni lucrasem doar cu europeni pentru proiecte din Europa, dar la Crossover am avut ocazia să întâlnesc cu adevărat diversitatea multiculturală şi să dialoghez cu candidaţi şi colegi din India, America de Sud, Nigeria, Emiratele Arabe Unite sau Israel.

 

Este motivant să constaţi că te poţi face înţeles şi îţi poţi exprima clar ideile, indiferent de graniţe şi diferenţe culturale. Trebuie doar să fii atent la nuanţe atunci când experimentezi comunicarea în acest 'global village' fascinant, unde nimic nu este garantat şi bătut în cuie de la început, unde poţi să aduci valoare doar prin interacţiuni speciale şi empatie, unde pot să apară mereu surprize şi provocări datorită felului diferit în care aceeaşi informaţie este interpretată de fiecare în funcţie de cuvintele, contextele, tonalitatea şi modalităţile în care este transmisă."

Manuela Macoveanu: Crossover nu este un loc potrivit pentru cei mediocri, leneşi, conservatori şi incorecţi, dar este perfect pentru ambiţioşi şi intraprenoriali, pentru cei care vor să se autodepăşească

Manuela Macoveanu este brand ambassador Crossover for Work în România, lucrând în echipa country general managerului de ţară Sorin Zaveliţă. Este direct implicată în succesul organizării turneelor locale de hiring, de la îmbunătăţirea incrementală a reţetei evenimentului la alegerea locaţiei, cateringului, negocierea cu agenţiile de marketing şi PR, pregătirea suporturilor publicitare şi obiectelor promoţionale sau colectarea de follow-up de la participanţi.

 

"Am avut şi anterior expunere profesională la industria de PR şi organizare de evenimente corporate, însă provocarea este cu totul alta în cazul unui turneu de hiring datorită conceptului inedit al acestui tip de competiţii de recrutare şi mizei mult mai însemnate a acestui gen de eveniment decât în cazul unui concert sau eveniment de socializare.

 

Rezultatele aşteptate în urma fiecărui turneu se cuantifică atât din perspectiva calităţii şi seniorităţii participanţilor, cât şi a numărului de parteneri ce au putut fi selectaţi pentru rolurile cărora le este dedicat evenimentul.

 

Specificul şi reacţia participanţilor este diferită în funcţie de locaţie. Am putut observa diferenţele dintre turneele locale şi cele internaţionale la organizarea cărora am pus umărul.

 

La Timişoara, am remarcat faptul că participanţii au avut o atitudine destul de conservatoare, nefiind înclinaţi spre schimbare şi punând mult accentul pe securitatea unui job tradiţional.

 

În schimb, la Lisabona programatorii înscrişi erau mult mai deschişi la experimentare şi la asumarea unor riscuri presupuse de ceva nou, conştientizând faptul că industria IT este pe val şi îşi pot găsi oricând alternative viabile.

 

Probabil cântăreşte mult în diferenţa de atitudine a participanţilor faţă de oferta Crossover tradiţia unei pieţe libere concurenţiale, net diferită faţă de cea din fostele ţări comuniste, unde constanţa unui loc de muncă pe termen nedeterminat este o valoare transmisă din familie, iar pierderea sau schimbarea locului de muncă este asociată cu sfârşitul lumii.

 

Pas cu pas, am adăugat noi ingrediente în reţeta succesului fiecărui eveniment de hiring. La început am experimentat şi părea ceva relativ haotic şi dezorganizat. Am acordat o mai mare importanţă locaţiei, apoi am început să ne uităm la dotările existente in-house, la calitatea conexiunii de Internet, unde putem pune recepţia sau organiza cateringul.

 

Pentru mine contează enorm faptul că pot contribui personal la creionarea şi îmbunătăţirea acestui concept, că numărul aprobărilor interne necesare este redus, iar birocraţia specifică unei corporaţii este limitată la minimum, că se acceptă experimentarea şi testarea ideilor şi scenariilor noi.

 

După fiecare turneu, discutăm în reţeaua organizaţională despre experienţele şi lecţiile învăţate şi adaptăm continuu playbook-ul, manualul de proceduri al evenimentului, precum şi checklist-ul de bifat de către organizatori.

 

Am început acest checklist de la zero. Prima bifă trecută a fost locaţia accesibilă, centrală şi de calitate pentru eveniment, a urmat comunicarea şi publicitatea asociate promovării fiecărui turneu, calitatea internetului din locaţie şi apoi toate detaliile, cum ar fi un fotograf profesionist sau un cablu de rezervă cu adaptor de HDMI. Am ajuns acum la o listă cu 20 de elemente de urmărit şi încercăm să nu ne scape nimic. După fiecare din primele turnee se adăugau 3-5 sarcini noi, dar acum mai descoperim doar câte una, maximum 2 rutine de automatizat de fiecare dată. De exemplu, prima dată am ţinut turneul duminica, apoi am înţeles imediat că este un eveniment solicitant şi obositor, iar participanţii trebuie să meargă a doua zi la muncă. Ca atare, am mutat imediat ziua evenimentului, tot în wwek-end, dar sâmbăta.

 

În relaţia cu candidaţii încerc să am un discurs coerent, informal şi prietenos, construit cu respect pentru sinceritate şi autenticitate. Împărtăşesc cu ei din experienţa mea şi a colegilor mei pentru că asta ne face credibili în faţa celorlalţi.

 

Am stat deja de vorbă cu sute de programatori, iar diferenţa dintre ei o face mentalitatea şi atitudinea faţă de schimbare, faţă de nou şi de necunoscut.

 

Candidaţii români, de exemplu, sunt ceva mai reticenţi la experimentare, nu au încredere din prima în ceea ce le transmiţi. Le spun mereu că nu suntem perfecţi, dar ne îmbunătăţim zi de zi, evoluăm în bine, iar ei pot contribui direct, din interior, la această schimbare. Cea mai mare teamă pe care am întâlnit-o este cea faţă de monitorizarea online, faţă de managerul virtual care, nu ştiu de ce, li se pare mai greu de acceptat decât şeful de birou sau echipă care le suflă zilnic în ceafă. În avantajul românilor vorbesc însă şcolile tehnice foarte bune pe care le-au absolvit, faptul că sunt foarte bine pregătiţi tehnic şi deschişi permanent la învăţare. Toţi partenerii români au o inteligenţă raţională şi o logică excelentă, mulţi au şi o inteligenţă socială bună, mai trebuie să lucreze însă la cea emoţională, la empatie şi încredere.

 

Ca brand ambassador am preluat iniţiativa în relaţia cu ceilalţi parteneri Crossover din Bucureşti şi i-am invitat să ieşim pentru socializare la dans, la o pizza şi o bere şi am observat încântarea cu care au răspuns acestei invitaţii de cunoaştere directă, face to face. Fiecare dintre ei poate deveni însă un ambasador al brandului nostru dacă îşi va dori să fie un iniţiator al comunicării interne şi externe, nu doar un furnizor de reacţii şi feedback.

 

În Crossover poţi testa orice idee dacă reuşeşti să o 'vinzi' convingător managementului. Există încă acea mentalitate de start-up curajos şi eu sper că nu se va pierde niciodată. Poţi îmbunătăţi permanent, poţi schimba ceea ce nu e bine, dar îţi asumi atât succesul, cât şi eşecul. Se numeşte intraprenoriat şi e foarte provocator pentru un tânăr profesionist.

 

Totul în lume este comunicare, iar eu cred că menirea mea este să fac remote-ul să pară personal, să îi adaug acel element de human touching, de atingere umană. Sunt un profesionist tânăr, în formare şi în Crossover pot învăţa multe. De aceea, îmi asum o activitate provocatoare de tip multi-tasking care mă ajută să evoluez mai rapid. Aş vrea să escaladez în viitor treptele carierei tot în interiorul acestei companii americane, spre alte activităţi de marketing şi PR.

 

Cel mai mult m-a atras la Crossover conceptul asociat ideii de 'the future of work', faptul că sunt parte din construirea acestui viitor al locului de muncă, şansă rezervată doar celor harnici şi productivi.

 

În Crossover ţi se permite să munceşti pe brânci la ceea ce îţi place, nu e un loc pentru cei leneşi, ci doar pentru cei care au mentalitate proactivă, care atunci când observă o problemă trebuie să o şi rezolve. Dacă nu îţi place ce faci, nu vei rezista la acest ritm intens, se va simţi imediat în performanţa ta, deoarece aici chiar se munceşte (şi se plăteşte) pe bune.

 

Sunt încântată să îi conving de valorile conceptului nostru mai ales pe cei mai reticenţi, să dezbat cu ei pe marginea rezervelor de neîncredere, să argumentăm şi să învăţăm unii de la alţii. Nu îmi plac însă extremiştii, 'haterii', cei care resping din start un nou model de lucru înainte de a-l cunoaşte cu adevărat. Aceşti oameni nu dezbat raţional pe bază de argumente, ci doar inventează fapte false care să le susţină emoţiile negative şi distructive.

 

Sunt deja de 8 luni la Crossover. Nu am fost niciodată o persoană timidă, dar acum parcă am devenit şi mai curajoasă, dezinhibată şi dezinvoltă în comunicare. Accentul pe multi-tasking mi-a accelerat evoluţia, iar activitatea remote mă ajută să am mai mult timp pentru prieteni şi familie, pentru a merge la sală sau la înot. Sunt o persoană sociabilă, îmi place tirul sportiv, ies la dans sau în oraş cu prietenii, iar acum pot lucra dacă vreau de pe marginea piscinei şi mă pot trezi dimineaţa mai târziu, nu mai sunt nevoită să îmi pun alarma. Citesc şi învăţ mult pentru că vreau să fiu respectată pentru ceea ce sunt şi ştiu, chiar dacă sunt încă tânără.

 

Cu Sorin am o comunicare foarte bună, nu avem ascunzişuri unul faţă de celălalt. El se aşteaptă să îmi fac taskurile delegate bine şi la timp şi să vin mereu cu idei noi pentru a îmbunătăţi procesele de recrutare. Lucrăm susţinut pentru a pune focus pe finalizarea tuturor taskurilor deja începute şi pentru punctualitate în tot ceea ce facem.

 

Crossover este o companie americană care a atras români bine pregătiţi în aproape toate echipele sale interne, români cu o mentalitate antreprenorială şi intraprenorială, care vor să câştige timp pentru ei şi pentru ceea ce le place, nu să tragă mâţa de coadă la program timp de 8 ore, cu numeroase pauze de masă şi de ţigară. Aici nu e un loc pentru oricine, nu e pentru cei mediocri şi incorecţi, nu e pentru cei care vor să îşi înşele colegii la timpul lucrat, ci pentru cei ambiţioşi, care vor să se autodepăşească."

Ştefan Turtaru: Românii din Crossover au o mentalitate deschisă spre viitorul muncii în echipă

Ştefan Turtaru este de doi ani Global Sourcing Strategist la Crossover, unde se ocupă de promovarea joburilor oferite de companie pe pieţele din Europa de Est, Africa de Nord şi America Latină.

Este pasionat de inovaţia prin tehnologie în comunicarea asociată HR-ului şi recrutării. Îi place să spună că echipa de sourcing din care face parte este vârful de lance al recrutării talentelor din Crossover.

"În funcţie de interesul clienţilor noştri pentru recrutarea de talente pe un anumit rol specializat şi de bugetul alocat acestui proces de publicitate, echipa de sourcing postează anunţurile de angajare pe cele trei site-uri de recrutare de top (job board-uri) din toate ţările unde suntem prezenţi şi de unde dorim să recrutăm candidaţi pentru acel job, acolo unde analizele noastre arată că ar exista un pool consistent de talente specializate.

Eu lucrez direct cu 30 de site-uri de recrutare din 10 ţări, acestea fiind adevărate cărţi de vizită ale pieţei muncii din ţara respectivă. În România, lucrăm cu eJobs şi BestJobs, ambele aducându-ne un volum similar de candidaţi. Job board-urile le selectăm după datele de audienţă privind numărul de abonaţi, calitatea şi volumul de candidaţi listaţi din domeniul tehnic, preţul competitiv la nivel global pentru publicarea unui anunţ de recrutare şi calitatea experienţei oferite, reflectată în timpul cât mai scurt petrecut de un candidat pentru a aplica la un job, dar şi de companie pentru a posta un nou job.

Sunt direct interesat de calitatea acestor canale de promovare selectate deoarece KPI-urile prin care sunt evaluat lunar ţin de numărul de candidaţi valoroşi şi calificaţi care au aplicat în ultimele şapte zile la joburile promovate. Toate campaniile noastre de publicitate conţin un cod unic de identificare atât a consultantului ce a postat jobul, cât şi a platformei pe care anunţul a fost postat.

Interacţionăm frecvent şi cu alte echipe interne din Crossover, oferind suport în organizarea evenimentelor de recrutare colegilor din echipa de Country General Managers şi Brand Ambassadors şi facilitând accesul recrutorilor din echipa noastră de High Touch Recruitment pentru căutarea manuală în bazele de date cu candidaţi oferite de platformele de recrutare - de unde aceştia pot contacta şi recruta direct candidaţii ce li se par interesanţi."

 

De ce ai ales să lucrezi pentru Crossover şi ce îţi place aici? Ce te-a determinat să rămâi aici cu entuziasm şi dedicare în ultimii doi ani?

"Înainte de a ajunge în recrutare, am lucrat în digital marketing şi consultanţă în vânzări pentru companii locale. La Crossover este primul meu loc de muncă unde am rămas pentru mai mult timp.

Pentru mine, Crossover este un Amazon al joburilor cloud, Cloudwage cum le numim noi, adică joburi remote pentru lucrul la distanţă, plătite la standarde globale ridicate.

Aici am putut învăţa stilul de management american, am aflat ce înseamnă o cultură sănătoasă de business, cu o strategie clară şi procese bine definite, care sunt urmate apoi pas cu pas.

Mi-am dorit întotdeauna să lucrez într-o companie care are un impact pozitiv, revoluţionar, transparent şi măsurabil în viaţa oamenilor. Şi ce poate fi mai important în viaţa unui profesionist decât calitatea jobului pe care îşi construieşte visele?

Crossover foloseşte Big Data şi automatizarea proceselor repetitive pentru a maximiza productivitatea şi a creşte timpul petrecut cu folos în activităţi inovative şi creative, eliminând timpii pierduţi şi consumaţi inutil cu aspectele birocratice.

La partea de sourcing am automatizat atât publicarea simultană a joburilor pe LinkedIn pentru multiple locaţii de pe glob, aferente candidaţilor ce ne interesează, cât şi procesul centralizat de achiziţie de anunţuri pe site-urile de recrutare selectate.

Eram 60 de oameni în echipele interne Crossover atunci când m-am angajat eu, în septembrie 2015, iar acum suntem peste 160. Interviul de recrutare l-am dat din vacanţă, la o cabană din Munţii Apuseni, seara la orele 22:20. M-am asigurat doar din timp că voi avea acces la Internet.

S-au schimbat multe în bine de atunci. Sunt şi acum impresionat de viteza incredibilă cu care implementează, scalează şi generalizează Crossover toate experimentele care au succes şi de modul eficient cum le integrează în procesele operaţionale existente. Dacă luăm ca exemplu doar turneele de hiring, de la lansarea conceptului până la îmbunătăţirea lui radicală a trecut un timp foarte scurt."

 

Cum te-a schimbat Crossover în aceşti doi ani?

"Am învăţat bine diferenţa între proces şi produs. Am înţeles că produsul este rezultatul unui proces bine gestionat şi că în spatele fiecărui proces se află în mod natural o strategie clară şi un calendar care te ajută să îl spargi în paşi gestionabili cu succes. Produsul muncii mele este partenerul Crossover care ajunge să fie activ pe marketplace. Am învăţat să fiu mai relaxat în atingerea obiectivelor, să fac un pas în spate la început, să îmi gândesc bine strategia pentru atingerea fiecărui obiectiv şi abia apoi să acţionez."

 

Ce schimbări remarci la candidaţii care devin parteneri Crossover, după primele trei luni de activitate în companie?

"E frumos să vezi transformarea prin care trec. La început sunt reticenţi şi îşi pun multe întrebări privind siguranţa viitorului loc de muncă sau garanţiile legate de onorarea la timp a plăţilor. Le e frică să facă pasul spre necunoscut, iar anunţurile noastre li se par multora prea frumoase, prea atractive pentru a fi şi adevărate. Continuitatea în carieră şi stabilitatea jobului şi companiei sunt foarte importante, de aceea noi insistăm şi precizăm mereu că oferim tuturor candidaţilor calificaţi joburi şi perspective de dezvoltare pe termen lung. 

După câteva luni, observi treptat cum devin mult mai mai siguri pe ei şi mai încrezători în viitor. Mănâncă şi trăiesc mai sănătos, au mai mult timp liber pe care şi-l petrec cu familia, călătoresc în lumea întreagă şi investesc resurse în hobby-urile preferate. Performanţa creşte atunci când laşi omul să decidă care sunt momentele oportune pentru a se dedica muncii. Unii îmi spun că nu mai merg zilnic două ore cu maşina pentru a ajunge la locul de muncă, alţii sunt fericiţi că pot lua prânzul sau cina în fiecare zi cu soţia şi copilul.

Partenerii Crossover devin mini-antreprenori ai timpului lor şi experţi în auto-organizare. Îşi dezvoltă propria disciplină a muncii. De exemplu, eu ţin cu atenţie evidenţa deadline-urilor, a întâlnirilor programate şi a timpului necesar pentru implementarea fiecărui proiect în care sunt implicat. În rest, sunt liber să mă organizez cum ştiu eu mai bine pentru a-mi atinge obiectivele.

Inteligenţa emoţională a devenit o abilitate-cheie pentru noi acum, când mediul digital este rege, iar experienţa utilizatorului este nestemata de pe coroană. Mesajele pe care vrem sa le transmitem astăzi trebuie să fie utile, clare, credibile, uşor de folosit şi de găsit."

 

Care sunt trăsăturile de caracter şi skills-urile necesare candidaţilor ce aplică cu succes la joburile remote din echipele globale virtuale Crossover?

"În primul rând, toleranţa, deschiderea şi flexibilitatea - care le permit să treacă uşor peste diferenţele de cultură şi mentalitate specifice unui mediu multicultural şi divers.

Apoi, stăpânirea englezei la un nivel avansat. Noi formulăm toate anunţurile de angajare în limba engleză pentru a-i descuraja pe aplicanţii care nu comunică fluent în această limbă. E o problemă cu care ne confruntăm de exemplu în America Latină, unde este o concentrare masivă de talente tehnice, însă cultura lor de business nu îi încurajează să vorbească în limba engleză.

Contează mult şi deschiderea candidatului spre schimbarea modelului de business, capacitatea sa de auto-organizare, de a planifica şi acţiona independent şi asumarea responsabilităţii pentru calitatea muncii sale.

Căutăm oameni încrezători în forţele lor, care să fie buni la comunicarea internă ce asigură coerenţa echipelor globale virtuale."

 

Cum sunt văzuţi românii ca parteneri în Crossover? Care crezi că este explicaţia succesului şi ponderii ridicate a românilor în echipele interne ale companiei?

"România generează cel mai mare volum de candidaţi din Europa de Est, după Rusia - care este însă o piaţă de recrutare incomparabilă ca dimensiune.

Principalele cinci oraşe din România din care provin cei mai mulţi aplicanţi ce răspund la anunţurile noastre de angajare sunt Bucureştiul, Clujul, Timişoara, Iaşiul şi Braşovul.

România este recunoscută în Crossover ca hub-ul IT al Europei de Est, iar românii au o afinitate mare pentru Occident şi companiile americane. Corporaţiile multinaţionale prezente de două decenii în România au instruit şi format foarte bine forţa de muncă locală în privinţa mentalităţii faţă de munca bine făcută, astfel încât plaja de candidaţi cu potenţial este mare, mai ales pentru rolurile de senioritate ridicată şi pentru cele manageriale. Românii au o rată ridicată de promovare în procesele noastre exigente de testare şi evaluare.

Românii din Crossover au o mentalitate deschisă spre viitorul muncii în echipă. Se împacă bine cu solitudinea muncii la distanţă, îşi gestionează eficient resursele de timp şi se pricep la comunicarea internă, crucială pentru succesul în echipele globale virtuale, unde nu deţii un control direct asupra efortului depus de ceilalţi membri ai echipei. Trebuie să te poţi baza pe ceilalţi colegi, fiind vorba de echipe mici şi flexibile, în care talentul şi seriozitatea fiecăruia sunt cruciale pentru succesul echipei. Nu îi poţi superviza de la distanţă, de aceea feedback-ul clar şi concis, dat la timpul potrivit, face diferenţa."

Alin Cristian: Dinamismul şi flexibilitatea sunt la cote înalte în Crossover

Alin Cristian este de aproape doi ani consultant IT în echipa de Global Support dedicată candidaţilor, managerilor şi partenerilor Crossover.

 

Descrie-mi puţin rolul tău în echipa de suport. Care este (plus)valoarea adusă de tine în Crossover? Cum ţi se măsoară performanţa? Cum interacţionaţi cu celelalte echipe interne din Crossover?

"Avem o activitate extrem de variată, complexă, dinamică şi inovativă, nu ne plictisim niciodată, suntem permanent în priză. De la cazurile care vin de la managerii din cadrul companiei - organizarea echipelor, modul de lucru cu platforma online sau cu instrumentul de monitorizare a performanţei individuale şi a echipelor WorkSmart - până la cele primite de la candidaţii care se confruntă cu probleme pe perioada evaluării, cu blocaje în procesul de aplicare, dar şi cu probleme tehnice şi erori primite din platformă la anumite acţiuni ale utilizatorilor.

Randamentul nostru este mereu la cote maxime, indiferent de locaţia din care optăm să lucrăm, datorită excelentei comunicări dintre membrii echipei şi calităţii instrumentelor de management puse la dispoziţie de Crossover. Experimentele de ştiinţă aplicată, optimizările şi automatizările făcute au transformat lucrul într-o experienţă fascinantă şi ne-au permis să rezolvăm în jur de 100.000 de cazuri cu o echipă virtuală formată din doar patru persoane.

Echipa de suport este un nod esenţial în infrastructura internă Crossover pentru că rezolvă problemele, reduce întârzierile, micşorează costurile interne şi externe şi contribuie semnificativ la fidelizarea utilizatorilor platformei proveniţi din rândul candidaţilor, managerilor şi partenerilor. Iniţiativele implementate la nivelul echipei au îmbunătăţit exponenţial costul de operare.

De suportul nostru beneficiază frecvent atât managerii de producţie din celelalte companii partenere Crossover, cât şi echipele interne de management, evaluare, recrutare, producţie software şi productivitate.

Măsurarea performanţei este importantă pentru fiecare membru al echipei de suport. Luăm în considerare atât indicatori calitativi, cât şi cantitativi, de la numărul de cazuri rezolvate până la satisfacţia clienţilor şi capacitatea de a transforma detractorii în promotori."

 

Ce procese de suport aţi putut automatiza şi eficientiza?

"Lucrăm permanent la dezvoltarea, automatizarea şi optimizarea sistemului de suport. De exemplu, acum realizăm un sistem de Support Center la proiectarea şi implementarea căruia am contribuit semnificativ. Acesta va oferi o bibliotecă de articole şi sprijin automatizat pentru luarea deciziilor şi va elimina o bună parte din cazurile ce trebuia rezolvate prin intervenţia noastră directă. Sistemul automatizat va adresa întrebări şi, pe măsură ce utilizatorul răspunde la aceste întrebări, se va ajunge la un răspuns specific potrivit, utilizând baza de cunoaştere şi istoricul soluţiilor la problemele similare."

 

De ce ai ales să lucrezi pentru Crossover? Ce îţi place, ce te atrage aici?

"Este prima mea activitate complet remote şi îmi place pentru că îmi oferă independenţă. Îmi fac singur programul, important fiind să menţin performanţa şi calitatea serviciilor oferite.

La Crossover se investeşte mult în trainingul angajaţilor, fiecare având la dispoziţie playbook-uri specifice fiecărui rol şi un cont pentru accesarea oricăror cursuri selectate din ofertele furnizorilor externi. Eu am parcurs gratuit cursuri de Java, Python şi management de la Treehouse."

 

Ce e diferit la Crossover faţă de celelalte companii în care ai mai lucrat?

"La Crossover, dinamismul şi flexibilitatea sunt la cote înalte, iar echipa e diferită, mult mai eficientă şi unită. Modul cum comunicăm şi felul în care transferăm informaţii către ceilalţi colegi din companie este superior celui din mediul tradiţional.

În plus, simt că realizările pe care le am sunt puse în evidenţă şi răsplătite pe măsură. În Crossover, dacă ai o idee valoroasă este suficient să o propui managerului tău de echipă şi să îi enumeri beneficiile pe care le va genera, iar el o va susţine rapid în interiorul companiei. Transformarea de la idee la produs se întâmplă mult mai repede decât în alte companii datorită reducerii şi dispariţiei unor niveluri ierarhice intermediare."

 

Cum te-a schimbat Crossover? Ce e la tine altfel acum faţă de cum erai la început?

"Am devenit mai independent, mai orientat spre antreprenoriat, sunt mult mai bine organizat. Am urmat cursuri de management deoarece îmi propun să încerc şi roluri de management operaţional în Crossover. Am acumulat destulă experienţă şi pregătire profesională şi mă simt capabil să fac acest salt. Compania este încă foarte tânără, iar în cei doi ani de când îi împărtăşesc evoluţia continuă a avut foarte multe iniţiative interesante şi a crescut foarte mult. Un exemplu relevant este chiar crearea recentă a unei echipe de engagement care ne propune programe de fidelizare şi avansare în carieră."

 

Cum sunt văzuţi românii ca parteneri în Crossover? Care crezi că este explicaţia succesului şi ponderii ridicate a românilor în echipele interne ale companiei, de peste 15% din totalul colaboratorilor?

"La Crossover nu contează naţionalitatea, ci doar ceea ce ştie să facă bine fiecare membru al echipei. Am constatat însă faptul că sunt puţini români care pleacă odată ce au intrat în companie. Românii se adaptează rapid la lucrul remote, au iniţiative, sunt dispuşi să investească timp şi efort pentru a avea succes şi vor ca prin contribuţia lor să iasă un lucru bun. Remarc faptul că avem români pe diverse funcţii şi paliere în companie, avem un vicepreşedinte român, directorul de operaţiuni, manageri de echipe, ingineri IT şi recrutori.

Fiind un mediu nou, am fost circumspect iniţial, mi se părea că merge totul prea repede, că am trecut uşor de evaluare şi pot intra imediat în pâine. L-am sunat pe Mircea Strugaru, l-am întrebat în ce constă oferta, iar asigurările oferite de el personal au fost esenţiale pentru decizia mea. Faptul că am discutat cu CEO-ul nostru - Andy Tryba, cu Mircea, cu Alina, cu Gerardo Gonzalez - managerul echipei şi cu tine, că ne-am văzut faţă în faţă a contat mult pentru mine. Participarea voastră e un factor cheie în dezvoltarea spectaculoasă a companiei Crossover în România.

Candidaţii cărora li se pare copleşitoare trecerea de la modul de lucru tradiţional la lucrul remote ar trebui să ştie că au fost create comunităţi locale şi au fost organizate de Crossover evenimente care asigură o mai bună interacţiune între membrii reţelei. În călătoriile în străinătate, am diverşi colegi care se întâlnesc cu colegii lor de echipă din alte ţări pe care le vizitează. E un lucru frumos să îi cunoşti personal pe cei cu care interacţionezi zilnic în mediul virtual, iar facilitarea acestor întâlniri dintre partenerii noştri străini aflaţi în vizită în România cu comunităţile locale de parteneri români din Bucureşti, Cluj sau Timişoara ar putea prilejui un schimb util de experienţă şi o ocazie de socializare memorabilă."