Interviu cu Luciano Bargmann, managerul echipei de evaluare la Crossover


1) Luciano, cititorii nostri ar dori sa stie cateva date despre tine. Ce nationalitate ai? Care este experienta profesionala acumulata inainte de Crossover? Ce faci la Crossover?

Sunt Luciano Bargmann, managerul echipei de evaluare la Crossover. Sunt brazilian si sunt foarte pasionat de tehnologie. Inainte de Crossover, am activat in companii multinationale precum Dell/HP, unde am ocupat succesiv roluri de Software Architect, CTO, IT Director, dar am avut si propria mea companie. La Crossover conduc echipa de arhitecti software care creeaza, evalueaza testele tehnice si intervieveaza candidatii pentru rolurile tehnice pe care le oferim (Chief Architect, Software Engineering Manager etc).

2) Poti sa ne exemplifici ce provocari profesionale presupune managementul echipei de evaluare?

Sa mentin un bun echilibru intre viteza si calitatea evaluarilor. De asemenea, o provocare placuta este sa concepem teste noi, ale caror scenarii sa simuleze cat mai coerent si consistent activitatile zilnice cu care este confruntat un candidat intr-un job real.

3) La Crossover avem o cerere foarte mare pentru rolul de Java Chief Architect. Ce activitati desfasoara un astfel de profesionist dupa ce este angajat de Crossover?

El este reperul tehnic al unei echipe, iar in foarte multe cazuri poarta responsabilitatea unui CTO pentru un produs. Scrie cod in mod constant, este cel care va gasi solutii rapide si fiabile, monitorizeaza procesul de dezvoltare astfel incat sa mentina ritmul bun de productivitate a echipei.

4) Care este diferenta majora intre un Architect si un Chief Architect (Java)?

Arhitectul este o persoana experimentata, responsabila pentru un produs software de dimensiuni mici/mijlocii sau pentru o componenta intr-un produs de mari dimensiuni. Are cunostinte temeinice, la nivel de expert, pentru o tehnologie (de exemplu Java, .NET). Este acel profesionist care are la activ multe nopti albe pentru a livra cod calitativ tinand cont de angajamentele foarte solicitante. Are “cicatrici” ramase in urma lansarii produselor in productie deoarece pot aparea probleme de performanta, bug-uri critice sau chiar o intrerupere de functionare a intregului sistem. Este foarte familiar cu tehnici si sabloane de programare care permit adaugarea de noi functionalitati care sa nu implice costuri mari sau brese in functionalitatea intregului sistem.

Profilul Chief Architect-ului include tot ce am descris mai sus, adaugandu-se raspunderea mai multor produse dintr-un portofoliu. Coordoneaza mai multe proiecte care se desfasoara in paralel, isi impune viziunea tehnica si isi asuma de foarte multe ori cele mai dificile decizii.

5) Care sunt asteptarile tale din partea unui candidat pentru rolul de Chief Architect? 

Noi urmarim persoane care duc lucrurile la bun sfarsit, folosindu-se de inteligenta nativa si emotionala. De asemenea, candidatul trebuie sa aiba un radar de tehnologii foarte bun, trebuie sa fie “in pas” cu ultimele tehnologii/directii de dezvoltare. Trebuie sa aiba o arie larga de acoperire a tehnologiilor (nu doar tehnologia de baza), cunoaste toate aspectele dezvoltarii software, poate selecta cea mai buna solutie pentru activitatea curenta: un framework de dezvoltare, o tehnologie potrivita pentru bazele de date sau pentru dezvoltarea interfetei cu utilizatorul final. Un foarte mare avantaj il vor avea candidatii care pot sa ne exemplifice cateva proiecte in care au avut un astfel de rol tehnologic decisiv.

6) Am receptionat pareri critice din partea candidatilor care ne spuneau ca nu e tocmai corect sa cerem experienta “hands-on” cand vorbim de un rol managerial. De ce solicitam experienta “hands-on” pentru astfel de roluri?

Este o intrebare binevenita. Managerii si arhitectii “hands-on” reprezinta strategia castigatoare la Crossover si avem deja rezultate foarte bune. De fapt, motivul e foarte simplu: ca Software Engineering Manager sau Chief Architect vei conduce echipe care cuprind dezvoltatori software de top (top notch coders). Pentru a le castiga increderea si respectul (altfel proiectul poate esua), dar si pentru a-si sustine parerile cu argumente tehnice solide, este nevoie de manageri cu astfel de calitati.